Onze eieren

De eieren die in de nesten gelegd zijn rollen naar het midden op een transportband (het nest loopt iets schuin af). Via transportbanden worden de eieren naar het eierverzamellokaal getransporteerd. Enkele medewerkers sorteren hier de eieren.

In verband met traceerbaarheid worden alle eieren geprint met een uniek nummer dat elk pluimveebedrijf heeft. Onze eieren hebben het volgende nummer 2-NL42121. De 2 staat voor scharrel, NL is de landcode, 42121 is ons bedrijfsnummer.

De eieren worden in trays geplaatst, gestapeld en door de robot op een pallet gezet.

Een pallet bestaat uit 5 lagen en bevat 10.800 eieren. We gebruiken kunststof verpakkingsmateriaal (trays, dividers en pallets) wat iedere keer opnieuw gebruikt wordt.

Onze eieren worden met een vrachtwagen naar een pakstation gebracht. In het pakstation worden de eieren op gewicht gesorteerd, in kartonnen doosjes verpakt en naar de winkels getransporteerd.

vanleendertbv (7)
vanleendertbv (6)
van-leendert1

Eieren zijn superfood

gezond

Misschien wist u het niet, maar eieren zitten bomvol voedingsstoffen:

Het is een puur product zonder toevoeging, is koolhydraatarm en suikervrij.

Eiwitten en aminozuren

Eieren zijn een bron van hoogwaardige eiwitten die proteïnen bevatten. De bouwstenen van deze eiwitten zitten ook in het ei, aminozuren. En een ei bevat zelfs alle negen essentiële aminozuren. Die heeft ons lichaam nodig voor het aanmaken en onderhouden van cellen. Bijvoorbeeld in het bloed, de huid, de spieren en de botten.

Vitamines en mineralen

Vitamine B2 is onmisbaar voor de stofwisseling in ons lichaam. Het helpt bij de verbranding van koolhydraten, eiwitten en vetten. Dat zorgt ervoor dat we voldoende energie hebben. Vitamine D hebben we nodig voor sterke botten en tanden. Vitamine E beschermt lichaamscellen en celwanden, bijvoorbeeld van je huid.
Eieren bevatten verder ook mineralen zoals ijzer, zink, fosfor, seleen en jodium.

Cholesterol

Het is een mythe dat een ei slecht is voor je cholesterol: ondanks dat er relatief veel cholesterol in eieren zit, is het wetenschappelijk aangetoond dat het maar voor een zeer minimale verhoging van cholesterol in het lichaam zorgt. Ook is er geen sterk verband tussen het eten van eieren en het krijgen van hart- en vaatziekten.

Choline

In eigeel zit choline een belangrijke voedingsstof voor ons lichaam dat belangrijk is voor onze leverfunctie, stofwisseling en brein..

Onverzadigde vetten

Vooral de hoeveelheid verzadigde vetten in voeding bepaalt het cholesterolgehalte in het bloed. Dat komt omdat in verzadigde vetten veel ‘slechte cholesterol’ (LDL) zit. Te veel LDL in je lichaam vergroot de kans op hart- en vaatziekten.
Eieren bevatten in vergelijking met andere bronnen van cholesterol heel weinig verzadigde vetten. Een ei bevat juist veel onverzadigde vetten, die helpen het risico op hart- en vaatziekten te verkleinen.

Zoek een lekker recept: “altijd weer voor een ei”