Energieneutraal

We doen er alles aan om ons bedrijf te verduurzamen. Door te investeren in onder meer zonnepanelen, warmtewisselaars, led-verlichting en frequentieregelaars is ons bedrijf thans energieneutraal.

Zonnepanelen

De energie die we op ons bedrijf gebruiken produceren we zelf door de 2.290 zonnepanelen die op de staldaken liggen. Deze zonnepanelen produceren circa 525.555 Kwh aan zonnestroom. Ter vergelijking: een gemiddeld Nederlands gezin gebruikt circa 3.000 Kwh aan stroom. Door het gebruik van deze groene energie wordt tevens de CO2-uitstoot op ons bedrijf flink gereduceerd.

Mest

De mest van onze kippen valt op een transportband die onder het systeem ligt. Deze transportbanden worden elke 3 dagen afgedraaid rechtstreeks op een vrachtwagen. Vervolgens wordt dit mest naar een Duitse biogasinstallatie gebracht. Door middel van vergisten ontstaat biogas. Dit gas wordt vervolgens bewerkt en gezuiverd en toegevoegd aan het aardgasnetwerk. Dit is zogenaamde “groene stroom”.

Minder stikstof

De in 2019 geplaatste warmtewisselaars zorgen voor een betere ventilatie in de stallen. Ze brengen de buitenlucht naar binnen door middel van een kruisstroming van lucht. De buitenlucht wordt door teruggewonnen warmte uit de stallen opgewarmd en vervolgens gelijkmatig in de stallen verdeeld. Dit geeft een vermindering van het vochtgehalte in de stallen, waardoor een verbetering van het stalklimaat en een reductie van de ammoniakuitstoot (stikstof) is opgetreden. Het leefklimaat van de kippen is er aanzienlijk op vooruit gegaan en het is ook voor onze medewerkers plezieriger werken in de stallen.

vanleendertbv-zonnepanelen

Duurzaam kippenvoer

Onze kippen eten een uitgebalanceerde mix van tarwe, mais, soja, haver, raapschroot, zonnebloempitten en kalksteentjes. We willen natuurlijk dat onze kippen gezond blijven en mooie lekkere eieren leggen. Wij proberen het voer daarbij zo duurzaam mogelijk te produceren. Onze grondstoffen zijn altijd GMO-vrij en worden veelal rechtstreeks van de producent naar ons bedrijf vervoerd, zodat er zo min mogelijk transportbewegingen nodig zijn. De grondstoffen worden vervolgens in onze voerkeuken vermalen en gemengd. Een nutritionist werkt in de proces nauw met ons samen om te komen tot de beste resultaten.
Het soja-verbruik kunnen we thans met 70% verminderen door andere eiwithoudende producten te gebruiken.
Als het nodig is voegen we vitamines en mineralen toe aan het water.
Uiteraard produceren we antibiotica vrij.

zonnebloemen