Kiplekker

Met het oog op dierenwelzijn en diergezondheid hebben wij bewust gekozen voor het houden van kippen in scharrelstallen. Onze scharrelkippen kunnen vrij door de stal rondlopen. Er zijn zitstokken waar de kippen kunnen slapen zoals ze dit van nature ook doen. Legnesten zorgen ervoor dat de kippen in alle rust hun ei kunnen leggen. In de stal is een scharrelruimte aangebracht voorzien van strooisel zodat de kippen naar hartenlust kunnen scharrelen.

De kippen komen in de legstal als ze ongeveer 17 weken oud zijn. Wanneer ze 20 weken zijn leggen ze hun eerste ei. De eerste eitjes die een kip legt zijn meestal nog heel klein (40-45 gram). Als de kip ouder wordt, worden de eieren ook groter en zwaarder (60-65 gram). Als de kippen 30 weken oud zijn dan legt 97% van alle kippen iedere dag een ei. Bij een leeftijd van 72 weken legt nog maar 90% van de kippen iedere dag een ei. Je ziet dus dat de kippen minder eieren gaan leggen als ze ouder worden. Op 72 weken wanneer de kip ongeveer één jaar aan de leg is heeft ze ongeveer 20 kilogram aan eieren gelegd.

Om een ei te leggen heeft een kip ongeveer 115 gram voer nodig per dag. Vier keer per dag worden de kippen automatisch gevoerd. In het voer zit: tarwe, mais, soja, zonnebloempitten, kalksteentjes, vitaminen en mineralen.

De kippen kunnen de hele dag vers water drinken en krijgen 16 uur licht op een dag. ’s Morgens om 4.00 uur gaat het licht aan en om 20.00 uur gaat het licht weer uit. De temperatuur in de legstal is ongeveer 22 graden Celsius.

Als de kippen ongeveer 100 weken oud zijn, worden ze verkocht aan een slachterij. De kippenstal wordt na ruiming grondig gereinigd en ontsmet, zodat de stal weer mooi schoon is voor de nieuwe kippen.

kip

Dierwelzijn en gezondheid zijn belangrijk