Onze kippen

Kiplekker

Van nature leeft een kip aan de rand van het bos. In onze stallen hebben wij daarom ook gekozen voor een volièresysteem wat op deze theorie berust. Het systeem is zo ontwikkeld dat de kippen aan de zijkanten van het systeem kunnen scharrelen (de rand van het bos). Verder zitten er in het systeem verschillende leefplateaus. Op deze leefplateaus bevinden zich de voergoten, waaruit de kippen kunnen eten. Op het middelste plateau zitten de legnesten. In deze legnesten liggen matjes en voor elk nest hangt een oranje flapje, zodat de kip zich kan terugtrekken en in alle rust comfortabel haar ei kan leggen. Voor de legnesten bevinden zich ook de drinklijnen met drinknippels. Het drinken uit de nippel is gebaseerd op het feit dat de kip in nature haar dorst lest door een dauwdruppel van een blad te drinken.

Onze scharrelhennen leven met het dag/nacht ritme. ’s Ochtends vroeg om 4.00 uur gaat de verlichting aan. De kippen gaan eerst even eten en drinken en zoeken vervolgens het nest op om een ei te leggen. Daarna kunnen ze de rest van de dag naar behoefte eten, drinken, volop scharrelen en stofbaden in de scharrelruimte. Tegen de avond als het donker begint te worden trekken de hennen het systeem (bos) in om op zitstokken (de takken van de bomen) plaats te nemen om te gaan slapen. De stal lijkt dan leeg omdat er geen één hen meer in de scharrelruimte is.

WhatsApp Image 2020-12-08 at 13.24.31
vanleendertbv - vincent met kip

Uitgebalanceerd voer

Onze kippen eten een uitgebalanceerde mix van : tarwe, mais, haver, raapschroot, zonnebloempitten en kalksteentjes. We willen natuurlijk dat onze kippen gezond blijven en mooie eieren leggen. Onze grondstoffen zijn GMO-vrij en worden op onze bedrijf gemengd. Als het nodig is voegen we vitaminen en mineralen toe aan het water. Uiteraard produceren we antibiotica-vrij.